Om rasen

Maine Coon

Maine Coon katterna är kända för sitt lätta och stabila temperament. Det är en gammal amerikansk kattras, som fanns redan i mitten av 1800-talet i staten maine i nordöstra USA. Det fanns många myter om hur kattrasen uppkommen man vet inte riktigt. En myt är att katten uppstått genom parning mellan katt och tvättbjörn (raccoon på engelska därav namnet). Detta trodde man pga storleken på katterna och deras stora yviga svansar.

 

Till Sverige importerades den första Maine Coonen 1986 och den första kullen föddes 1989. Maine Coon katterna är kända för sitt lätta och stabila temperament, vilket gör att de passar in i nästan alla miljöer och ihop med andra djur.


Till sättet sägs det att Maine Coonen är rätt hundlik, de vill gärna vara med överallt och se vad familjen har för sig. De har ett eget läte istället för att jama så låter det som att de kvittrar ``brrrp´´ vilket man ofta hör när de är busiga eller om de vill ha lite kärlek. En del Maine Cooner har förkärlek till vatten och leker gärna med vattenskålen.


Maine Coonen är en robust och storväxt kattras. De utvecklas långsamt och är inte färdigväxta förrän vid tre års ålder. Honorna brukar väga 4-6 kg och hanarna 6-8 kg självklart finns det undantag, det finns katter som väger 10 kg eller mer.

Maine Coonen bör ha ett huvud som är medium i bredd med höga kindben. Ansiktet och nosen ska vara av mediumlängd med ett fyrkantigt nosparti. I profil bör näsan ha en lätt böjning. Ögonen ska vara stora, placerade långt ifrån varandra och lite snett ansatta. De stora spetsiga öronen har stor rörlighet och ska sitta högt på huvudet. De ska vara breda vid basen och välpälsade. En Maine Coons päls är silkesaktig. Underpälsen är mjuk och fin, täckt av den blanka överpälsen.